Tarihi Kişiliklerin Günümüze Uyarlaması

Tarihi Kişiliklerin Günümüze Uyarlaması

Ali Dilmen Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencilerinin Tarih Öğretmeni Seher Bayrak rehberliğinde gerçekleştirdiği bu projede amaç tarihi karakterlerle özdeşim kurabilmekti. Projenin konsepti tarihi karakterleri, kendi kimliklerini korumalarını sağlayarak, 2023'e adapte edebilmekti. Türk ve İslam Tarihi'nde sayısız kahramanlığa imza atmış, türlü hizmetlerle insanlığa fayda sunan vakıf kurumlarını canla başla kurmuş kahramanlara hayat verildi.

01.06.2023 594

01-06-202301-06-202301-06-202301-06-202301-06-202301-06-2023
 Ali Dilmen Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencilerinin Tarih Öğretmeni Seher Bayrak rehberliğinde gerçekleştirdiği bu projede amaç tarihi karakterlerle özdeşim kurabilmekti. Projenin konsepti tarihi karakterleri, kendi kimliklerini korumalarını sağlayarak, 2023'e adapte edebilmekti. Türk ve İslam Tarihi'nde sayısız kahramanlığa imza atmış, türlü hizmetlerle insanlığa fayda sunan vakıf kurumlarını canla başla kurmuş kahramanlara hayat verildi.
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 İskit Kadınları Hâlâ Bildiğiniz GibiBu çalışmada Tomris Hatun'u Hiranur Meral, İskit savaşçı kadınını Meral Tekin canlandırdı. İskit kadınları ata biner, ok atar, at üstünde kargı savurur ve düşmanla savaşırlardı. Tomris Hatun bugün Yakutlar olarak da bilinen İskitlerin ilk Türk kadın hakanıdır. Oğlunu Pers esaretinde kaybeden Tomris Hatun Persleri yenerek Kyros'u öldürmüştür.

01-06-202301-06-202301-06-2023

 

 

Konur Alp'in Dijitale UyumuBu çalışmada Konur Alp'i Sare Bayraktar canlandırdı. Konur Alp,  Osmanlı Devletinin kuruluşunda hizmeti geçen ilk Türk kumandanlarındandır. Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin yakın silah arkadaşlarından olan Konuralp, Sakarya civarında fetihler yapmıştır.

01-06-202301-06-2023

 

 Gerek Yok Her Sözü Laf İle Beyana, Bir Bakış Bin Söz Eder Bakıştan Anlayana 

Bu çalışmada Nilüfer Hatun 'u Gülşen Yanık canlandırdı. Asıl adı Holofira idi. Nilüfer Hatun, Orhan Gazi'yle evlenmeden önce Bilecik Tekfurunun oğluyla nişanlıydı. Osmanlı'nın hem Bilecik'i aldığı, hem de düğün konvoyuna yaptığı baskınla Nilüfer Hatun 'u Orhan Gazi'ye kaçırdığı söylenmektedir. Yaptığı hayır işleri nedeniyle çok sevilmiş, adı Bursa'nın bir ilçesine verilmiştir.01-06-2023

Bil01-06-2023

 Ben Allah'ın Yarattığı Bu Kâinat İçinde Kaybolmuş Birisiydim. Ömrümün Baharını Sizin Mücevher Kutunuzdaki Bir İnci Olarak Korumanız Altında Yaşadım.

Bu çalışmada Hürrem Sultan'ı Yağmur Karagözoğlu canlandırdı. Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın nikahlı eşi, II. Selim, Şehzade Mehmet, Mihrimah Sultan,  Şehzade Abdullah, Şehzade Bayezid ve Şehzade Cihangir'in annesidir. Mimar Sinan'a Haseki Külliyesi'ni yaptırmıştır. Külliyede hamam, hastane ve medrese bulunmaktadır. TC Sağlık Bakanlığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak tanınan bu hastane Türkiye 'de kesintisiz hizmet veren en eski hastanedir. Ayrıca Ayasofya Camii civarında  bir aşevi, Kabe'de, Şam'da, Bağdat 'ta, Konya'da, Kudüs'te, Edirne'de çeşitli eserler yaptırmıştır.

01-06-202301-06-2023

 Baciyan-ı Rum  WhatsApp Grubu: Oluşturucu: Fatma Bacı 

Bu çalışmada Rabia Bala Hatun'u Ebrar Çakır canlandırdı. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin eşi, Şeyh Edebali 'nin kızı, Vezir Alaeddin Bey'in annesidir

01-06-202301-06-2023

 Hayat Kısa, Kuşlar Uçuyor

Bu çalışmada Umay Ana'yı Mine Elif Kara; Ağaç Ana'yı Feyza Demirtaş ve Işılay Yortanlı canlandırdı. Türk mitolojisinde Umay Ana gökyüzünde yaşar. Yanında bir kuğu veya zarif bir at ile betimlenir. Çocukları korur. Ağaç Ana yerle göğü birbirine bağlayan yaşam ağacı Ulu Kayın'ı ( Bay Terek'i) korur. Ulu Kayın tüm yaşamı simgeler.

 

01-06-202301-06-202301-06-202301-06-2023

 Topkapı Voleybol Kulübü 

Saray hanımlarına adab-ı muaşeret, dikiş nakış, okuma yazma ve musiki konusunda eğitimler verilirdi.

01-06-2023

 Hürrem Sultan'a Benziyorsun Diyorlar, Bundan Ancak Şeref Duyarım.

Bu çalışmada Mihrimah Sultan'ı Berre Büryan canlandırdı. Mihrimah Sultan, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın biricik kızlarıdır. Yaşamı boyunca devlet işlerinde eşi Rüstem Paşa'yla birlikte pek çok kez söz sahibi olmuştur. Osmanlı Tarihinin en zengin sultanı olduğu söylenmektedir. Mimar Sinan 'a Üsküdar ve Edirnekapı semtlerinde kendi adını taşıyan külliyeler yaptırmıştır.

 01-06-2023

 Sen Beni Gönlümce Mutlu mu Sandın, Ömrümü Boş Yere Çalan Dünyada

Bu çalışmada Gevher Nesibe Hatun'u Fatmanur Özgüney canlandırdı. Selçuklu Hükümdarı II. Kılıçarslan 'ın kızıdır. Saray başsipahisiyle evlenmesine izin verilmez ve başsipahi gönderildiği savaşta hayatını kaybeder. Bu acıyla vereme yakalanan Gevher Nesibe Hatun'un vasiyeti üzerine ağabeyi Selçuklu Hükümdarı I. Gıyaseddin Keyhüsrev Gevher Nesibe Hatun Şifahanesi'ni  yaptırmıştır. Bazı kaynaklara göre tıp eğitimi ve sağlık hizmetini birlikte veren dünyanın ilk merkezidir.

01-06-202301-06-2023

 Birun'da Spor Ayakkabı Rahatlığı

Bu çalışmada Gülbahar Hatun'u Derya Tezel canlandırdı. Gülbahar Hatun, Fatih Sultan Mehmet'in eşi, II. Bayezid'in annesidir. Özellikle Edirne'de kendi adına yaptırdığı camii, külliye ve çeşmeleri vardır.

01-06-2023

 Yeryüzünde Gördüğümüz Her Şey Kadının Eseridir. Mustafa Kemal Atatürk

Bu çalışmada Mama Hatun'u Sudenur Uzun canlandırdı. Malazgirt Zaferi'nden sonra Anadolu'da kurulan Türk beyliklerinden biri olan Saltuklulardan II. İzzeddin Saltuk'un kızıdır. Ağabeyinin ardından Saltuklu Beyliğinin başına geçti. Mama Hatun,Arap kaynaklarında "Erzurum Sahibesi" olarak gösterilmektedir. Erzincan'ın Tercan ilçesindeki kervansaray, mescid ve hamam Mama Hatun döneminde yaptırılmıştır.

01-06-2023

 Halde Haldaşım, Sinde Sindaşım, Ahiret Karındaşım, Tarîk-i Hakda Yoldaşım Molla Ebüssuûd Efendi Hazretleri- Kanuni Sultan Süleyman

Bu çalışmada Ebu's-Suud Efendi'yi Furkan Horoz canlandırdı. Ebu's-Suud Efendi, İstanbul ve Bursa kadılığı, Rumeli kazaskerliği yapmıştır. Sultan I. Süleyman devrinde Şeyhülislamlığa getirildi. Başarılı olduğu için Sultan I. Süleyman'in ölümünden sonra, II. Selim devrinde de görevini sürdürmüştür.

 

01-06-2023

 Benim Kazanmaya ve Ele Geçirmeye Çalıştığım Huylar ve Erdemlerin En Büyük ve En Güzel Süsleri Derin Düşüncelerle Buruşmuş Alın İle İlim Uğrunda Ağarmış Saçlardır.

Bu çalışmada Fatma Aliye'yi Nisanur Mutlu canlandırdı. Fatma Aliye Osmanlı'da yazar, çevirmen ve aktivisttir. Tanzimat'tan II. Meşrutiyet'e uzanan süreçte roman, felsefe, İslam, kadın hakları ve tarih üzerine eserler vermiştir. İlk kadın romancı unvanını almış ve Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin ilk üyesidir. 50 TL 'nin üzerinde portresi yer almaktadır

01-06-202301-06-2023

 Kahvenin Tadını Bilseydik Muhakkak ki Coğrafi Keşifler İçin Bu Kadar Beklemezdik.

Bu çalışmada Gürcü Hatun'u Feyza Altun canlandırdı. Gürcü Hatun, Anadolu Selçuklu Sultanı  II.Alaeddin Keykubad 'ın annesidir. Bilim ve sanatın hamisi olarak bilinmektedir. Özellikle Mevlana Celaleddin Rumi 'nin dostu olarak tanınır. Mevlânâ için yapılan türbenin inşasına destek vermiştir.

01-06-2023

 Cennet Annelerin Ayakları Altındadır. Hz. Muhammed (S.A.V.)

Bu çalışmada Adile Sultan'ı Tuğba Yüksel canlandırdı. Türk Divan Edebiyatı şairi. Sultan II. Mahmut'un kızı, Sultan Abdülmecit'in kız kardeşidir. Kendi vakfını kurarak özellikle eğitim ve sosyal yardıma özen göstermiştir. Var olan okulları tamir ettirmiş, yeni okullar yaptırmıştır. Arap Cami Şadırvanı, Bedevi Dergahı sarnıcı, Laleli Adile Sultan Çeşmesi, Dudullu Çesmesi gibi yapılarla kentin su ihtiyacını karşılamaya çalışmıştır. Adile Sultan Sübyan Mektebi, Galata Arap Cami Mektebi, Anadolu Hisarı Mektebi'ni yaptırmıştır. Kızını tüberkülozdan kaybetmesi üzerine kızının anısına Validebağ Sanatoryumu'nu yaptırmıştır.

01-06-202301-06-2023

 Yenilmekten Korkan,Daima Yenilir. Yıldırım Bayezid

Osmanlı Sultanlarının dördüncüsü Bayezid Han'ı Yiğit Eren Çakır canlandırdı. Batıda ve Doğuda etrafını kuşatan düşmanlarına karşı aldığı kararlarda ve manevralarda son derece hızlı hareket etmesinden dolayı kendisine ‘Yıldırım’ lakabı verilmiştir. Anadolu 'da siyasi birliği sağlayan ilk padişahtır. İstanbul'u iki kez kuşatmıştır. Haçlıları Niğbolu Savaşı'nda yenerek Bulgaristan'ın fethini gerçekleştirmiştir. Timur'la yaptığı Ankara Savaşı'nda yenilerek esir düşmüş ve esaret altındayken vefat etmiştir.

01-06-2023

 Bir Senfonidir Hayat. Uzun ya da Kısa... Her Bir Notası, Her Bir Ölçüsü Ruhumuza Batıp Kalan ve Derinden Sızlatan Bir Hüznün Resmi Geçidi...

Bu çalışmada Nurbanu Sultan'ı Serra Şentürk canlandırdı. Afife Nurbanu Valide Sultan Osmanlı Padişahı II. Selim'in hasekisi, Sultan III. Murat'ın annesidir. İstanbul'un Üsküdar semtinde külliye, camii, medrese, tekke, sıbyan mektebi, kervansaray, hamam, darulkurra ve daru'ş-şifadan oluşan Nurbanu Sultan Valide-i Atik Camii ve Külliyesi'ni Mimar Sinan'a yaptırdı.

01-06-2023

 Aile Üyeleriyle Doğru İletişim Kurmanın Yolları, Birlikte İyi Hissetmek, Sevme Sanatı... Kütüphaneyi Son Düzenleyen: Hatice Turhan Sultan

Bu çalışmada Kösem Sultan'ı Sirac Turan canlandırdı. Osmanlı Padişahı I. Ahmet'in eşi, IV.Murat'ın ve I. İbrahim'in annesidir. Hayır işlerinde öncülük etmeyi prensip haline getirmiştir. Borçları yüzünden hapse düşenleri tespit edip, borçlarını ödemiştir. Üsküdar'daki Çinili Cami, Boğaziçi'nde Anadolu Kavağı, Sultan Selim civarında Valide Medresesi Mescidi'ni yaptırarak hizmete açmıştır. Mekke ve Medine'de hatrı sayılır yardımlarda bulunmuştur. Gelini Hatice Turhan Sultan ile haremde girdiği iktidar mücadelesinde öldürülmüştür.

01-06-2023

 *Bir Adın Kalmalı GeriyeBütün Kırılmış Şeylerin Nihayetinde* 

 Bu çalışmada Mahidevran Sultan'ı Tuğba Torlar canlandırdı. Bazı kaynaklarda adı Gülbahar olarak da geçmektedir. Osmanlı Padişahı I. Süleyman'ın eşi, Şehzade Mustafa'nın annesidir. Kendisine verilen ödenekle geçinen Mahidevran, oğlu Mustafa'nın Muradiye'deki mezarının üstüne Mustafa-i Cedit Türbesi'ni yaptırırken, türbenin bakımı için evinin yanında iki değirmen ve yüz bin dirhem gümüş para vakfetmiştir.

01-06-202301-06-2023